KATAklizma és a freelancerek – nem egy szelet tortát vett el a kormány, hanem az egészet.

Valószínűleg ez a hét nem is indulhatott volna durvában. KATAklizma a magyar freelancer szektorban!

Megérkeztek a KATA módosítás részletel: szeptember 1-től 18 millió forintig növelik az adónemből kiküldhető számlák összértékét, de innentől kezdve kizárólag magánszemélyeknek állíthatóak ki a számlák.

Valószínűleg az egész honi freelancer világ egyszerre szisszen most fel, hiszen az önállósodás útjára lépett szakemberek kaptak egy óriási pofont: vége a cégekkel való együttműködésnek, a beszámlázásoknak és a jóárasított fizuknak. Persze a hirtelen ötlet valószínűleg mindenkinél az, hogy marad KATA-s, fizeti a járulékait, de mi lesz a cégekkel és a bent marad bevételekkel, amiket a KATA-soknak köszönhetően szépen lehetett faragni és ilyen-olyan könyvelési módszerekkel, de egy részét a zsebben tartani, illetve hogyan történnek a kifizetések, amik immár totál feketén tudnak működni csak. Visszatérnek a minimálbéres bejelentések és a borítékok? Ezt egyelőre senki sem tudja, de az biztos, hogyha az egyszeri freelancer megtalálta most a leesett állát, a következő, amit keresni fog az a könyvelője lesz.

Kíváncsian várjuk, hogy a cégek hogyan fogják kezelni ezt a problémát és az eddigi relatíve egyszerű KATA-s költségelszámolások helyett milyen könyvelési megoldásba menekülnek.

Te mit fogsz tenni?